Luxembourgin puisto

Perspektiivejä, suoria linjoja ja puut ojennuksessa : Marie de Médiciksen vuonna 1612 rakennuttama Luxembourgin puisto on ranskalaisen puutarhataiteen tyylinäyte. Laakea puisto on kuhisevan latinalaiskorttelin vihreä henkireikä, ja siksi suosittu paikallisten keskuudessa.

Puisto tunnetaan lukuisista suhkulähteistään ja kukkaistutuksistaan – sekä sinne tänne ripotelluista 106:sta patsaastaan, jotka esittävä Ranskan kuningattaria, menneitä merkkihenkilöitä, kreikkalaisen mytologian taruhahmoja, eläimiä… Kuningatar Marie de Médiciksen Italian-ikävä sai hänet tilaamaan puiston kuuluisimman suihkulähteen, 1624 valmistuneen Fontaine de Médiciksen, joka löytyy pienen altaan perältä puiston koillispuolelta.

Luxembourgin puisto on oiva paikka flaneeraukselle, sen tiesivät jo Baudelaire ja Victor Hugo. Ilmeisesti luonto kuitenkin hylkii suoria linjoja, mihin se on pakotettu, sillä suuri osa Luxembourgin puista on huonossa kunnossa, eivätkä uudistukset ota onnistuakseen. Pikantti yksityiskohta: puiston hiekkateiden alla piilee kaksi maanalaista bunkkeria, jotka rakennettiin sinne Pariisin natsimiehityksen aikana.

Kesäisin Luxembourgissa voi myös pyöräillä ja ratsastaa ponilla tai aasilla halvemmalla kuin muissa puistoissa. Lapset tulevat tänne uittamaan pikkuruisia purjelaivojaan. Puiston kaakkoiskulmassa on shakinpelaajien kohtaamispaikka.

RER Luxembourg  Avoinna valoisaan aikaan

Lue lisää:
Pariisin keskusta
Jardin des Tuileries
Buttes-Chaumontin puisto

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: