Centre Pompidou

Pompidou-keskukselle kävi kuten Eiffel-tornille. Aikoinaan kitkerän arvostelun kohteeksi joutunut nykytaiteen museo lukeutuu nyt Pariisin tunnetuimpiin maamerkkeihin.

Renzo Pianon ja Richard Rogersin suunnittelema ”riemunkirjava putkihökötys” eli Pariisin uusi modernin taiteen museo vihittiin käyttöön vuonna 1977. Toki ensikertalainen saattaa edelleenkin hätkähtää, kun tehdasmainen rakennus putkahtaa esiin keskiaikaisen Marais’n kätköistä.

Centre Pompidou eli Musée national de l’art moderne omistaa yhden maailman merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista. Marcel Duchamps, Yves Klein, Matisse, Kandinsky, Picasso, Braque… Museolla on hallussaan peräti 58 000 teosta pysyvässä kokoelmassaan.

Beaubourg – kuten pariisilaiset itse museota kutsuvat – on todellinen kulttuurin monitoimikeskus. Museon järjestämät konferenssit ja elokuvanäytökset kuuluvat monen pariisilaisen vakio-ohjelmaan. Lisäksi tarjolla on lastenohjelmaa sekä tanssi- ja näytelmäesityksiä.

Rakennuksen ylimmästä kerroksesta avautuvat viehkot – ja ilmaiset – näkymät Pariisin kattojen ylle. Jos haluaa hiukka hienostella, voi käydä vaikkapa olusilla museon kuudennessa tasossa sijaitsevassa näköalaravintolassa, jossa sekä ruoka että sisustus noudattelevat modernia muotokieltä.

Pompidou-keskuksen pääsisäänkäynnin oikealla puolella erillisessä pikkurakennuksessa sijaitsee romanialaisen kuvanveistäjämestarin Constantin Brancusin ateljeen rekonstruktio. Brancusi oli viime vuosisadan alun veistostaiteen uranuurtaja, omilla teillään kulkija. Hän testamenttasi elämäntyönsä tulokset Ranskan valtiolle sillä ehdolla, että  ateljee säilytettäisiin ennallaan. Sisäänpääsy Brancusin työpajaan on ilmainen.

Place Georges Pompidou–4.arr.
Metro Rambuteau / Châtelet / les Halles
Jotkin suurnäyttelyt ovat auki torstaisin 11–23,  Brancusin työpaja ke–su klo 14–18.
www.centrepompidou.fr

[su_slider source=”media: 3685,4484″ limit=”2″ link=”lightbox” width=”900″ height=”600″ autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 2117″ limit=”1″ link=”lightbox” height=”400″ arrows=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][/su_slider]

Lue lisää:
Pariisin nähtävyydet
Museot ja muut kulttuurikeskukset
Nykytaiteen keskuksia Pariisissa

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: