Notre Dame

Notre Damen katedraali on kuulunut Pariisin kaupunkikuvaan yli 700 vuotta. Tähän goottilaisen taiteen mestariluomukseen käy tutustumassa vuosittain yli 10 miljoonaa henkeä, mikä tekee siitä yhden maailman suosituimmista turistikohteista. Jos haluaa tutustua Notre Dameen rauhassa, sinne kannattaa mennä aamuvarhain, kun ovet avataan, valot sytytetään ja seurakuntalaiset hakeutuvat penkeille.

Notre Damen 133 metriä pitkä, 33 metriä korkea ja 48 metriä leveä poikkilaiva oli valmistumisensa aikaan maailman suurin. Tunnelmaa luovat vainajien muistoksi sytytetyt tuhannet kynttilät ja lukemattomista lasimaalauksista siiviöityvä värikylläisenä hehkuva päivänvalo.

Kirkon lasimaalaukset ovat suhteellisen uutta perua: suurin osa niistä tehtiin 1800-luvulla ja viimeiset niinkin myöhään kuin toisen maailmansodan jälkeen. Eteläinen ruusuikkuna on halkaisijaltaan 13 metriä.

Mahtavien sisätilojen lisäksi kannattaa viettää jokunen vartti myös katedraalin ulkopuolella. Taidokkaasti muodoillut tukikaaret ja katedraalin veistoksellinen julkisivu ovat osaltaan lisänneet tämän jumalan temppelin lumoa kuolevaisten silmissä. Ja jos haluaa palauttaa mieleensä raamatullisia tapahtumia, tämä käy somasti Notre Damen “läntisen fasaadin” avulla, minkä tehtävänä oli toimia aikoinaan “lukutaidottomien” raamattuna.

Vuoden 1789 vallankumouksen pyörteissä tämä vihatun kirkonvallan symboli ryövättiin perinpohjin ja ristittiin uudestaan “Järjen temppeliksi”, mikä johti katedraalin pahaan ränsistymiseen. Victor Hugon mestariteos “Notre Damen kellonsoittaja” (1831) sai aikaan kansaliikkeen, minkä seurauksena katedraalia ryhdyttiin entisöimään.

Katedraalin entisöintitöitä johti goottitaiteeseen erikoistunut Viollet-le-Duc, joka laitatti joihinkin ikkunoihin tavallisten lasien tilalle upeita lasimaalauksia ja koristeli kirkontornin häkellyttävillä vesinokilla (les gargouilles). Arvostaan tietoisena miehenä Viollet-le-Duc lisäsi apostolien joukkoon myös oman patsaansa. Mutta ennenkaikkea juudainmaan kuningasgallerian patsaista tehtiin jäljennökset – vallankumoukselliset olivat lyöneet patsaiden päät poikki luullen niiden esittävän omia kuninkaitaan. Ja katedraalin huipulle rakennettiin 96 metrin korkuinen lisäuloke.

Musiikin ystävien kannattaa satsata aikaa myös Notre Damen kuuluihin urkukonsertteihin, joiden suosio on vain kasvanut vuosi vuodelta.

Lintujen ystäville puolestaan silmänruokaa tarjoaa katedraalin edustaa kirjavoittavat monenmoiset siivekkäät. Erilaiset pulusedät ja varpustädit houkuttelevat paikalle yllättävät pelottomiksi kesyyntyneitä lintuja, joiden ruokkiminen  on kielletty. Periaatteessa.

Place du Parvis Notre Dame–4.arr.
Metro Cité, St-Michel / Châtelet, RER B Châtelet, RER C ST Michel, bussit 21, 24, 38, 47, 85, 96
Avoinna 8–18.45, joinain kirkollisina juhlapäivinä katedraali on suljettu
Opastetut kierrokset: englanniksi ke–to 14, la 14.30; ranskaksi ma–pe 14 ja 15, la–su 14.30
Sisäänpääsy itse katedraaliin on ilmainen

[su_slider source="media: 6920,6921,6924,6922,6925,6923,6918" limit="21" link="lightbox" width="900" height="600" autoplay="0" speed="0"] [/su_slider]

Lue lisää:
Pariisin kaupunginosat -> keskusta
Päiviä Pariisin historiasta 1000-1500
Pariisin nähtävyydet
Sainte-Chapelle

 

© Anneli Airaksinen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: