Ooppera Palais Garnier

Pariisin oopperaa, Palais Garnieria on tituleerattu vaatimattomasti “taiteelle, luksukselle ja mielihyvälle pyhitetyksi monumentiksi”. Charles Garnierin suunnittelema oopperatalo oli valmistuessaan vuonna 1875 maailman suurin; ulkonältään sitä verrattiin  monikerroksiseen hääkakkuun.

Näyttämölle mahtuu peräti 450 esiintyjää ja katsomoon 2 200 henkeä. Italialaistyyppinen hevosenkengän muotoinen katsomo on sisustettu ylellisesti purppuran ja kullan sävyillä. Sisätiloissa on käytetty runsaasti marmoria ja jalopuuta. Ooppera on kuulu myös Marc Chagallin vuonna 1964 maalaamasta kupolikatosta, mistä roikkuu valtava kristallikruunu.

Garnierin oopperan julkisivua koristaa Jean-Baptiste Carpeaux’n provosoiva mestariteos La Danse, jonka paljastus aiheutti skandaalin vuonna 1869. Nykyinen veistosryhmä tosin on jäljennös, alkuperäinen löytyy Musée d’Orsayn kokoelmista.

Loisteliaita sisätiloja pääsee ihailemaan myös turisteille järjestettävillä esittelykierroksilla. Oopperatalon länsisiivessä on pieni kirjasto-museo, jossa voi tehdä löytöretken oopperan kiinnostavaan historiaan.

Oopperan tiloissa toimii kansallisoopperan yhtä tunnettu kuin vaativa tanssikoulu, missä harjoittelevat niin kutsutut oopperarotat eli balettioppilaat.

Lue lisää Oopperan arkkitehtuurista ja historiasta Mondo Pariisi -oppaastamme.

Place de l’Opéra – 9. arr. S Lipunmyynti: 08 92 899 090
Vierailut: ma–su 10–17, heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin tunnin pidempään. 
Suljettu iltapäivänäytäntöjen ja erikoistapahtumien aikana.
www.operadeparis.fr

[su_slider source=”media: 11973,11972,11971″ limit=”9″ link=”lightbox” width=”900″ height=”600″ autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 8861,8860″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”900″ height=”600″ autoplay=”0″ speed=”0″] [/su_slider]

Lue lisää:
Pariisin kaupunginosat – Länsi-Pariisi

Pariisin nähtävyydet

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: