Pariisin historialliset ravintolat

Pariisilaisille kulttuuriperinnön suojelu on sydämen asia. Myös ruokapaikkojen ja kahviloiden miljöötä onneksi vaalitaan. Monet pariisilaisravintolat ovatkin eräänlaisia museoita, joissa pääsee samalla maailmankuulun ranskalaisen keittiön makuun.

Alla osoitteita, joissa kulinarismin historia ja perinteet elävät alkuperäissisustuksessa. Ennen illallisen varaamista kannattaa vilkaista menyyn hintoja, jottei joudu viettämään loppumatkaansa matti kukkarossa. Esimerkiksi Maxims’in art nouveau -sisustuksen makuun pääsee 15 eurolla – jos tyytyy museokierrokseen. Sen Michelin-tähditetty menyy maksaakin sitten yli 200 euroa.

Le Grand Véfour

Miksi: ”Mennään Véfouriin, sinne palataan aina, tämä talo ei kuole kuin hyvien ruokahalujen kuolemisen myötä: tulette näkemään, että se on ikuinen.” Näin kuvailtiin vuoden 1842 ruoka-arvostelussa 1800-luvun alussa syntynyttä Le Grand Véfour -ravintolaa. Napoleonkin kävi täällä Josephinensa kanssa. Lounasmenu noin 90 €.
Missä: 17, rue de Beaujoulais – 1. arr. Metro Pyramides. Keskusta
01 42 965 627

Le Meurice

Miksi: Vuonna 1835 perustettu, 1900-luvulla uudistettu Le Meurice huokuu 1800–1900 luvun vaihteen huolettoman Belle Epoquen charmia. Täällä viihtyivät muiden muassa Marcel Proust ja Salvaror Dali. Toisen maailmansodan aikana natsit kansoittivat Le Meuricea. Paikka koki renessanssina vuonna 2003, kun nuori keittiömestari Yannick Alleno tuli taloon. Varsinkin illallisella edellytetään herraskaisempaa pukeutumista (puvuntakki). Lounasmenu noin 90 €, herkuttelumenu alk. 240 €.
Missä: 228, Rue de Rivoli – 1. arr. Metro Tuileries. Keskusta
01 44 581 055

Escargot Montorgueil

Miksi: ”Köyhien osterit” eli etanat tulivat suosituiksi 1800-luvulla. Vuonna 1875 perustettu ”Montorgueuilin etana” on siitä merkkinä. Myös muita ruokia ranskalaisgastronomian alkutaipaleilta.
Missä: Keskustassa osoitteessa 38 rue Montorgueil – 1. arr. Metro Etienne Marcel. Keskusta
01 42 368 351

Le Procopé

Miksi: Tämä nyky-Pariisin vanhin ravintola avasi ovensa vuonna 1689 kahvilana. Perustaja Francesco Procopio del Coltellin ajatus oli, että kahvilan tuli erottua erityisesti sijainnillaan, kauneudellaan ja laadukkailla tuotteillaan. Thêatre Français’n vastapäätä noussut Procopé oli palatsityylinen paikka, joka tarjoili eksoottisia herkkuja: kahvia, mustapippuria ja makeita viinejä. 1700-luvulla Beaumarchais juhli Figaron häitä ravintolassa, joka oli myös Jean-Jacques Rousseaun sekä Voltairen kantapaikka. Vuonna 1807 tällaiset ”limonaadikahvilat” saivat oikeuden tarjoilla myös ruokaa. Alkuperäisestä sisustuksesta on jäljellä vain kuuluisa mustavalkoinen lattialaatoitus, alakerran peilit ja parveke sekä Voltairelle kuulunut pannu ja vuoden 1830 Suuresta vallankumouksesta peräisin olevia seinäpapereita. Tarjolla ranskalaista perinneruokaa (menu 20–60 euroa) ja upea miljöö.
Missä: 13 rue de l’Ancienne Comédie – 6. arr. Metro Odéon. Keskusta.
01 40 467 900

Café Laperouse

Miksi: Lapérouse on 1800-luvun tiivistymä. Kirjallisuudessa tässä kahvilassa viihtyivät niin Emile Zolan Nana kuin Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan minäkertoja. Sarjan ensimmäisessä niteessä Swannin tie kertoja lounastaa silloin tällöin Café Lapérousessa. Kanta-asiakkaisiin kuuluivat muiden muassa Alexandre Dumas ja Victor Hugo. Kabinetit ja yksityissalongit lisäsivät mystistä ilmapiiriä. Vielä nykyäänkin ravintolasta on mahdollista varata yksityishuone, mikä nostaa toki illallisen hintaa. Lounasmenu alk. noin 40 €, illalla alk. 100 €.
Missä: 51, Quai des Grands-Augustins – 6. arr. Metro St Michel. Keskusta
01 43 266 804

Tour d’Argent

Miksi: Tämä ravintola kuuluu Seinellä liikennöivän jokilaivan nähtävyyksien listalle siinä missä Louvre ja Notre Dame – ja ylimmän kerroksen panoraaman tarjoavasta ruokasalista käsin on hyvä ihailla Seineä ja muita nähtävyyksiä. “Hopeatornin” historia juontaa juurensa 1500-luvulle: samalla paikalla olleessa ravintolassa herkuttelivat jo Henrik IV ja Aurinkokuningas. Ensimmäinen ravintola jäi vallankumouksen jalkoihin, mutta vuonna 1890 Frédéric Delair avasi paikalle uuden ravintolan ja aloitti kuuluisan numeroidun ankan perinteen. Erikoisreseptillä valmistettu ankka tarjoillaan yhä ikiaikaisen rituaalin mukaisesti. Aulasta löytyy kokonainen taulugalleria täynnä kuuluisuuksien kirjoittamia viestejä: täällä on käynyt arvokkaita vierailijoita Marilyn Monroesta Robert de Niroon. Myös Urho Kekkonen kuuluu kunniavieraisiin. Ravintolan taustalla vaikuttaa suomalaisnainen: edesmenneen omistajan Claude Terrailin leski Tarja Terrail auttaa ravintolanpidossa poikaansa Andréta, joka on ottanut ohjat käsiinsä keittiössä. Pääruoat alkaen 70 €, menyy 160 €
Missä: Seinen rannalla osoitteessa 15, quai de la Tournelle –5. arr. Keskusta
Metro Cardinal Lemoine / Maubert-Mutualité / Pont Marie
01 43 542 331
www.latourdargent.com

Maxim’s

Miksi: Kerran elämässä on hyvä nähdä loppuun asti toteutettu art nouveau -sisustus. Vuoden 1900 maailmannäyttelyn aikaan tapahtui Maxim’s-ravintolan läpimurto: hovimestari Cornuchén ja keittiömestari Chauveaun luoma täydellisen palvelun ilmapiiri nousi maailmanmaineseen. Vuonna 1981 Maxim’s siirtyi muodinluoja Pierre Cardinin haltuun. 1994 avattiin yleisölle ylempien kerrosten salongit, jotka on kalustettu 1900-luvun alkupuolen kurtisaanin huoneistoksi. Pierre Cardinin keräämän art nouveau -kokoelman kaikki 550 esinettä ovat esillä museossa, samoin kuin aikansa kuuluisimman karikatyristin, Semin, pilakuvat Maxim’sin asiakaskuntaan kuuluvista julkkiksista. Nykyään ravintolassa viihtyvät varakkaat turistit ja julkkikset – illallisen hinta on keskimäärin 200 euroa. Upeaan tilaan pääsee tutustumaan myös museokierroksella (15 euroa.)
Missä: 3, rue Royale – 8. arr. Metro Concorde. Keskusta / Länsi-Pariisi
01 42 652 794

Le Train Bleu

Miksi: Gare de Lyonin aseman uumenissa löytyy vuonna 1900 perustettu Le Train Bleu -ravintola. Se on belle époque -tyylin taidonnäyte. Mieliala kohoaa oitis, kun istahtaa suurten salien raskaiden kristallikruunujen ja jättimäisten seinämaalausten alle. Maalauksissa kuvataan aseman ja ravintolan perustamisvuoden 1900 matkakohteita. Tunnettu liha- ja kalaruoistaan, joissa käytetään perinteisen ranskalaisen keittiön elementtejä. Ruokalista vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Miljööstä voi nauttia myös halvemmalla, tilaamalla café gourmandin, jossa tuodaan kahvin kyytipojiksi miniatyyrimakupaloja kuten rommilla kostutettuja babaleivoksia ja tuulihattuja. noin 50 euron lounasmenu sisältää alku-, pää- ja jälkiruoan.
Missä: Gare de Lyon – 12. arr. Metro Gare de Lyon. Itä-Pariisi
01 43 430 906

Le Prunier

Miksi: Art nouveau -sisustus on säilynyt vain osittain, mutta merenelävät ovat yhä ruokalistalla. Louis-Hippolyte Boileau, joka on suunnitellut myös Bon Marchén tavaratalon, on paikan arkkitehti. Lounasmenu alk. 67€.
Missä: 16 avenue Victor Hugo – 16. arr. Metro Kléber. Länsi-Pariisi
01 47 42 98 91

[su_slider source=”media: 3050,3048,3041,6145″ limit=”4″ link=”lightbox” width=”900″ height=”600″ autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 2117″ limit=”1″ link=”lightbox” height=”400″ arrows=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][/su_slider]

Lue lisää:

@ Anuliina Savolainen

 

6 thoughts on “Pariisin historialliset ravintolat”

 1. Olemme menossa kaveriporukalla Pariiisiin lokakuun alussa ja etsimme yhteistä illallispaikkaa, jonne mennä ja jonne haluaisin tehdä varauksen etukäteen. Yksi porukastamme on keliaakikko eli pitäisi saada gluteenitonta ruokaa; osaisitko suositella jotain hyvää ravintolaa, josta saa tasokasta gluteenitonta ruokaa? 🙂 Kiitos paljon avusta!

  Like

  1. Pariisin vanhimmassa kaupunginosassa Marais’ssa sijaitsevasta Le Potager du Marais’sta saa maittavaa luomuruokaa myös gluteenittomana versiona. Ravintola alkaa olla sen verran suosittu, että sinne kannattaa tosiaankin tehdä varaus etukäteen.
   Le Potager du Marais
   22, rue Rambuteau
   75003 Paris
   01 57 40 98 57
   http://www.lepotagerdumarais.fr

   Like

 2. Ai niin, unohdin sanoa että etsimme ravintolaa, joka ei olisi kasvisravintola 😀 Tulisiko sinulle mieleen jotain muuta vinkkiä ravintolasta, jossa olisi helppo saada gluteenitonta ruokaa? Kiitos taas paljon!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: